Az oldalon látható képek a szerzők kizárólagos tulajdonát képezik, bármilyen felhasználásuk, módosításuk csak írásbeli hozzájárulásuk után engedélyezett.

2012. szeptember 2., vasárnap

Selmecbánya/Felvidék/-Boja fotói

A középkorban évszázadokon át Magyarország legfontosabb ezüst- és aranybányái voltak itt. Szabad királyi város volt, ahol a bányászat a waldbürgereknek nevezett polgárság kezében volt és e jogokat a kincstár csak később szerezte meg.
Ma a világörökség része!



egyetlen sík utcája sincs, kivéve ezt az épített teraszt

Városháza-Szent Katalin templom


A Városháza korábban egyemeletes épület volt, mai alakját 1787-88-ban nyerte, és tornyát is ekkor építették. A torony nevezetessége az óra, melynek mutatói fordítva jelzik az idő múlását: a kismutató jelzi a perceket, a nagy pedig az órákat. Ennek oka a monda szerint az, hogy a városon rendszeresen átutazó kereskedők nem voltak hajlandóak hozzájárulni az óratorony építési költségeihez, így a selmeciek úgy döntöttek, hogy akkor ne is tudják leolvasni a pontos időt az óráról.

A világ első Bányász Akadémiájának épülete




Szt. Katalin templom



Ferde síkok

Háttérben a Leányvár

Óvár




Szentháromság tér
Az 1710. évi pestis járvány megszűnésének emlékére állították. A szoborcsoport legfelső szintjén a szentháromság látható, míg az emlékmű tartóoszlopai között nyert elhelyezést a Szűz Mária-szobor. Az emlékmű hat oldalán további hat szent szobra található, köztük Szt. Borbáláé a bányászok védőszentjéé.

6 megjegyzés:

  1. Köszönjük a remek sorozatot és az ismertetőt hozzá. Nagyon jó pár szóban megtudni hogy mit is látunk a képen.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen.....itt is lehetett volna még sok szépet fotózni, de így is örültem, hogy eljutottam ebbe a szintén gyönyörű városba. Egyetértek Veled Imre én is szeretem tudni, hogy mit látok a képen....ezért igyekszem minden képemnél jelezni hol készült.:)

    VálaszTörlés
  3. Mindegyik fotóból képeslap készülhetne. Gratulálok.

    VálaszTörlés
  4. Zsuzsa, Dezső köszönöm szépen az elismerést!:)

    VálaszTörlés