Az oldalon látható képek a szerzők kizárólagos tulajdonát képezik, bármilyen felhasználásuk, módosításuk csak írásbeli hozzájárulásuk után engedélyezett.

2012. január 17., kedd

Szolnok - Tabán városrész - Fotó: Pikola Zsuzsa

A Tabán Szolnok legrégebbi része , már az 1600-as évekből vannak róla feljegyzések. Mivel Szolnok két folyó találkozásánál épült, az itt lakók fő tevékenysége a halászat volt. A Tabán lakói elsősorban szegény emberek voltak, jellemzőek voltak a városrészre a szűk, sötét, kanyargós utcák. Mocsaras, vizes terület volt. A Tabán közvetlenül a Művésztelep közelében volt, a szolnoki festők kedvelt témájává vált. A Tabánt mára lebontották, helyére modern házak épültek, szűk, hangulatos utcákkal.

9 megjegyzés:

 1. Lám, én eddig csak 1 Tabánról tudtam, arról is az LGT kapcsán. Ez a Tabán Budapest része. Most derült ki számomra, hogy másik is van.

  Köszönöm a tudósítást és a klassz képeket Zsuzsi, ez az információ talán másoknak is újat mond.

  VálaszTörlés
 2. Zsuzsa nagyon szép sorozat, én is úgy vagyok a "Tabánnal", mint Imre.Hangulatos városrész lehet szép épületekkel, kitűnő a komponálásuk a képeknek, érdekes részleteket ragadtál ki amivel még vonzóbbá tetted a bemutatást. Gratulálok hozzá!:)

  VálaszTörlés
 3. Most már tudom mit jelent a "tabán" szó.:-)

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm nektek!
  Tájékoztatásul idézem Tokai Attila ifjú törénészt: Tabán törökül talpat, hegyalját, váralját jelent, más elmélet szerint a tabakhane timártelep elnevezésből származik: általában olyan, a település központjától távolabb lévő, s inkább a szegények által lakott helyet értünk alatta, ahova girbe-gurba utcák vezetnek.

  VálaszTörlés
 5. Nagyon hangulatos városrész. A képeken szinte látszik a csönd.

  VálaszTörlés
 6. Sajnos számomra nem láthatók a szolnoki Tabán képei. Mi a teendő?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én sem látom a képeket,pedig szeretném megnézni,ahogy a többiek. Még nem kaptam választ a kérésemre.

   Törlés
  2. Igaz,hogy a fiókomhoz egyetlen blog sem tartozik,de a bejelentkezésemkor megadtam az email címemet.

   Törlés