Az oldalon látható képek a szerzők kizárólagos tulajdonát képezik, bármilyen felhasználásuk, módosításuk csak írásbeli hozzájárulásuk után engedélyezett.

2011. november 11., péntek

Győr - Nádasdi fotói


Népünnepély a városban! Osztrák és magyar go-kart bajnokság futamai az ETO-stadion parkolójában.  Nagyon népszerű rendezvény volt, sok más versennyel és programmal fűszerezve gyerekek és felnőttek számára egyaránt.



Egy szép városrészlet Győrben, a történelmi belvárosban. Balra a Karmelita-rend épülettömbje látható, túlsó végén Győr - szerintem - legszebb templomával. A teljes épülettömb ma már természetesen nem a rend birtokában van - egy része igen. Szemben - nagyon piciben - a Vár a Káptalan-dombon. Jobbra régi polgárházak.


Napóleoni hadjáratok egyetlen magyarországi csatájának emlékműve. Ez volt az utolsó magyar nemesi felkelés, Mária Terézia császár- és királynő uralmának védelmében. A csatavesztésért méltatlanul a magyar sereget okolják, holott hadijelentések bizonyítják a résztvevő osztrák csapatok meghátrálását. A csata után Napóleon két napot Győrött töltött. A várost megsarcolta, de kitüntette a győri orvosokat a sebesült francia katonák ellátásáért.


Egy nagyon szép Vénusz-szobor a Radó szigeten. Hányatott sorsa van - egyszer egy vandál letörte a teljes fejét, de szerencsére az alkotó szobrászművész tudta pótolni. Máskor idétlen suhancok "dekorálják". Szerencsére már jó-ideje nem érte semmi attrocitás.


Egy kellemes városrészlet Győr történelmi belvárosából.


A Széchenyi-tér, Győr egykori főterének északi oldala, gyönyörű épületsor, mindegyik történelmi nevezetesség. Valamikor itt végezték ki a "lőcsi fehér asszonyt"! A kétkarú lámpa mögött látható az un. Vastuskós ház. Sarkán áll egy fatörzs, tele verve vasszögekkel. Sokáig úgy tudtuk, hogy vándorló inaslegények ütöttek szöget a "tuskóba", emlékül győri tartózkodásuknak. Néhány éve derült ki, hogy ez a hiedelem téves, mindössze az épületben egykor működő fűszerüzlet tulajdonosa készíttette, a cég reklámjaként. A győriek azonban szívesebben mesélik a romantikus történetet az inasokról.


Ez a kép már csak ráadás, bárhol lehetne. Győr közelében két kisreptér is van. Ez a gép rendeltetése alapból szúnyogirtó permetező gép, de néha utasokkal is "sétarepül".

3 megjegyzés:

  1. Kedves Zoltán nagyon hangulatosak a képeid. Még nem jártam Győrben és legalább kaptam egy kis ízelítőt városod szépségéről látványban és leírásban is....várom a további képeket:) Üdvözlettel:Boja

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Boja, igyekszem új képeket is feltenni!

    VálaszTörlés
  3. Szép városnéző riport, köszönjük Zoli!

    VálaszTörlés