Az oldalon látható képek a szerzők kizárólagos tulajdonát képezik, bármilyen felhasználásuk, módosításuk csak írásbeli hozzájárulásuk után engedélyezett.

2011. november 13., vasárnap

Szenna - Boja fotói

A szennai szabadtéri néprajzi gyűjtemény telepítési tervét Knézy Judit néprajzkutató és Szabó Tünde építész készítette 1972-ben. Első ütemként a templom és a lelkészlak felújítása készült el, majd megkezdődött a felmért épületek áttelepítése a templom körül kialakított sugaras elrendezésű öt telekre. A kijelölt terület természeti adottsága arra is lehetőséget kínált, hogy a templomtól délre húzódó dombra három szőlőbeli építményt is áttelepítsenek.
Kiemelt szempont volt, hogy a szétszedett és újból felállított épületek minél több eredeti elemet őrizzenek meg, és csak nagyon indokolt esetben egészítsék ki azokat. A Rippl-Rónai Múzeum keretében zajló kivitelezési munkákhoz olyan idősebb embereket fogadtak fel, akik értettek a hagyományos technikák alkalmazásához, az ácsmunkához, a falrakáshoz és a zsúpoláshoz. 1978-ban nyitották meg az első portát, majd évente mindig egy-egy épülettel, épületegyüttessel gyarapodott a gyűjtemény. 1988-ban rendezték be a szakemberek és adták át a nagyközönségnek az utolsóként áttelepített és felállított zselickisfaludi présházat, és ezzel elnyerte a gyűjtemény a tervben megálmodott képét.

A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény 1982-ben Európa Nostra Díjat kapott.


4 megjegyzés:

 1. Nagyon szép sorozat! Nagyszerű mellé az ismertető szöveg is. Örülök, hogy ezek a képek remekül kapcsolódnak a már fent lévő fotókhoz.
  Köszönjük Boja!

  VálaszTörlés
 2. Nagyon szépen köszönöm Nektek!:) Ezzel az új verzióval sokkal egyszerűbb és gyorsabb a feltöltés....még egyszer köszönöm a segítséget Feri:)

  VálaszTörlés
 3. Szép sorozat! A közeli ablak különösen tetszik!

  VálaszTörlés