Az oldalon látható képek a szerzők kizárólagos tulajdonát képezik, bármilyen felhasználásuk, módosításuk csak írásbeli hozzájárulásuk után engedélyezett.

2011. október 29., szombat

Képek Szigetközben

Március elején születtem, "Halak" jegyben. Nem biztos, hogy ez az oka, de nagyon szeretek víz mellett lenni, és (ha elég meleg) akkor vízben lenni. Nem szeretek horgászni, de szeretem a halászlevet és a rántott halat. Évente többször megyek a Szigetközbe és Csallóközbe Dunát fotózni. Nagyon jó hatással van rám az erdő csendje, szélben a fák suhogása, a vízcsobogás hangja. Hosszan elnézem a nagy vizek lassú mozgását, vagy éppen a gátakról lezúduló kisebb-nagyobb zuhatagokat. 
Mostani bejegyzésemben a Nagy-Dunáról, és a Mosoni-Duna ágakról mutatok be néhány képet, mégpedig a dunai meg nem valósult erőmű beruházásokkal összefüggésben.

A félbemaradt dunakiliti beruházás - ez lett volna az egyik hajózsilip
A beruházás magyar területen van, egy mesterségesen kialakított csatornában.


A Nagy-Duna (főág) gátja.
Távoli kép a gátról. A duzzasztott szint és az alsó szint között több méter a szintkülönbség. A fák mögött helyezkedik el a hajózó csatorna (papírtigris, emlékszünk rá?), melynek vize Bősnél (Gabcikovo) a turbinákat hajtja. 

A gát közelebbről
Dunakiliti - szinte csak a turbinák hiányoznak
Szomorú látvány nézni a torzót, ami hihetetlen pénzekbe került, most pedig porlik a beton, és rozsda eszi a fém részegységeket. 

Ásványráró
 Ha nem gondolunk bele, minek hatására ilyen a Duna, akkor gyönyörű természeti környezetként is láthatjuk. De lehetetlen nem észrevenni a túlparton az egykori vízszint által kialakított meder vonalát, látni, mennyi víz hiányzik az eredeti természetes állapotokhoz képest.

Az ásványrárói duzzasztás áteresze
 A Szigetköz rengeteg témát kínál a természetkedvelő fotósoknak. Fotózható maga a folyó, annak kis részletei, és ha egy kis szerencsénk is van, a vízen folyó élet - gondolok itt horgászok, vagy más technikával halászó helybeliekre. A felső képen éppen egy kis oldalági vízfolyást látunk, ami a nagy gát áteresze mellett szökik éppen, saját utat keresve magának.

Ásványrárói Duna-ág, alsó vízszint

Ásványrárói Duna-ág, a duzzasztott szint.
A vízszint ezekben az ágakban változó. Függ a csapadék mennyiségétől, de legfőképp a szlovák vízkormányzó mű állásától. Ha náluk sok a víz, akkor adnak ide is, ha éppen csak elég, akkor alig valamennyit.
De a lényeg az, hogy gyönyörű vidék, hazánk egyik legszebbike.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm az elismerő szavakat, örülök, hogy így van!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszenek a képeid erről a valóban gyönyörű helyről, a leírásod különösen érdekes számomra, mert még érzékletesebbé teszi a látottakat és felkelti az érdeklődést a helyszín iránt. A Duna nekem is a kedvenc terepem a fotózáshoz, mert mellette lakom....ez ugyan a Kis-Duna ráckevei-ága de sokat járok a Nagy-Duna partjára is.:)

    VálaszTörlés
  3. Természetes hogy elgondolásaid szerint alakítod a blogot! Részemről semmi gond, örülök, hogy megjelenhetek köztetek!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes látni ezeket a képeket. Személyesen nem jártam még erre. Ezek a torzók így szörnyű látványt adnak. Ma sem tudom hogy jobb lett volna végigvinni, vagy el sem kezdeni ezt a munkát.

    VálaszTörlés