Az oldalon látható képek a szerzők kizárólagos tulajdonát képezik, bármilyen felhasználásuk, módosításuk csak írásbeli hozzájárulásuk után engedélyezett.

2012. január 29., vasárnap

Fertőd



Csorna


Budapest


"Hungária megdicsőülése"

Budapest, Szervita tér

Az elbűvölően hullámzó vonallezárású, pártázatszerű oromzati zárófalra - a bank tőkeerősségét bizonyítva – a „Hungária megdicsőülése” című monumentális üvegmozaik kompozíció került, amelyet Róth Miksa készített. Középpontjában a trónon ülő Patrona Hungariae, díszes hermelin palástban, uralkodói jelvényekkel (a Szent koronával és Szent István kardjával) és kétoldalt egy-egy címerpajzsot tartó szárnyas angyal helyezkedik el. Háttérben a nemességet és a köznépet jelképező sokadalom ünnepélyes felvonulása látható. A műalkotás kiemelésére szolgál az összfelület jelentős részét kitevő, sokféle tónusú fénysugarakat és glóriákat megjelenítő hatalmas arany háttér.
Forrás: epiteszforum.hu

2012. január 17., kedd

Kisgalambfalva - Kozma Erzsébet fotói

Szolnok - Tiszavirág-híd - Fotó: Pikola Zsuzsa

Közép-Európa leghosszabb gyalogos és kerékpáros hídja.


Sokan azt mondják, hogy a tiszavirág kérészéletű, de a híd esetében a tiszavirág inkább az örök életet, a megújulást jeleníti meg.

Szolnok - Tabán városrész - Fotó: Pikola Zsuzsa

A Tabán Szolnok legrégebbi része , már az 1600-as évekből vannak róla feljegyzések. Mivel Szolnok két folyó találkozásánál épült, az itt lakók fő tevékenysége a halászat volt. A Tabán lakói elsősorban szegény emberek voltak, jellemzőek voltak a városrészre a szűk, sötét, kanyargós utcák. Mocsaras, vizes terület volt. A Tabán közvetlenül a Művésztelep közelében volt, a szolnoki festők kedvelt témájává vált. A Tabánt mára lebontották, helyére modern házak épültek, szűk, hangulatos utcákkal.