Az oldalon látható képek a szerzők kizárólagos tulajdonát képezik, bármilyen felhasználásuk, módosításuk csak írásbeli hozzájárulásuk után engedélyezett.

2012. október 29., hétfő

Somogyvár - Bencés apátság


Koppány herceg vára, Somogyvár, a középkorban jelentős kultikus és kulturális központ volt. Apátsága, amely a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb létesítménye volt, több mint 900 évvel ezelőtt épült a Szent László király által behívott francia bencés szerzeteseknek. Egyes szakértői vélekedés szerint az ott élő szerzetesek az apátság falai között vetették papírra a legkorábbi magyar nyelvű szövegemléket, a Halotti Beszéd és Könyörgést.

Negyven évig itt volt a nyughelye a kolostoralapító magyar lovagkirálynak, Szent Lászlónak.
A várfallal körülvett kolostort és a templomot a török veszély erősödésekor hagyták el a szerzetesek, később végvárként szolgált, majd az egykor pompás kolostorépület és a hatalmas templom lassan az enyészeté lett.
Az 1983 óta nemzeti történelmi emlékhellyé nyilvánított romegyüttes a feltárások és rekonstrukciók után napjainkra igazi látványossággá vált.

5 megjegyzés:

 1. Nagyszerű sorozat, köszönjük Dezső!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha, tudnád? Nem volt tudatos helyszín választás. Arra jártam és láttam egy táblát az út mellett, gondoltam megnézem. Ez lett belőle :)

   Törlés
  2. El tudom képzelni, mert ez rám is jellemző. A gép mindig az anyós ülés előtti padlón utazik a szettáskában. A baj csak az, hogy mostanság nem utazom eddig nem fotózott települések felé:(

   Törlés
 2. Jártam én is itt, a felülnézetből készített fotód a romokról nagyon tetszik, nekem ez kimaradt:(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, miután feltöltöttem a képeket észrevettem :) A kilátóból készült, a legtetejéről. Én voltam az egyetlen látogató, ez szeptemberben talán érthető is, bár igen csak nyárias jó idő volt.

   Törlés